Sări navigare.
Acasă
Made it, Ma! Top of the world!

Zip vs GTS vs Student Travel

| |

Am fost foarte interesata de WT inca din prima luna de facultate :) pentru ca am fost la o prezentare tinuta in ASE. Din pacate, pe atunci, boboceii nu puteau sa aplice (ambasada lucra dupa reguli mai stricte). Asa ca a trebuit sa astept cu plecatul. Am incercat sa plec in urmatorul an, 2003, dar am ales Franta (Student Travel oferea programul asta pe atunci). Din pacate sau din fericire, m-am intalnit intamplator cu un baiat care incercase experienta asta si m-a sfatuit puternic sa nu ma duc in Franta, sa mai astept un an si sa ma duc in SUA. Principalul motiv: in Franta nu se mergea cu job prearanjat, trebuia sa-ti cauti la fata locului, pentru ca angajatorii francezi nu primesc pe nimeni fara sa-l vada la fata. Si apoi se stie ca francezii tin cu ai lor si mai degraba angajeaza un francez decat un roman. Si am vazut mai tarziu, din experienta altora care s-au dus, ca s-au cheltuit multi bani si nu s-a castigat cine stie ce (care cunoaste altfel, sa ma contrazica :P )

Am plecat efectiv cu WT in 2004 si in 2006. In 2004 (anul III facultate) m-am dus la Zip, in 2005 nu am putut ca am fost an terminal si in 2006 (anul I master) m-am dus la GTS.

De ce nu m-am mai dus cu Student Travel?

Pentru ca am inceput procesul WT in Franta cu ei, mi-au luat o taxa de procesare dosar de 100$ si apoi, cand m-am retras, nu mi-au returnat nimic, desi nu au muncit nimic pentru banii aia. Acuma majoritatea firmelor au politica asta de a retine cam 200$ taxa procesare dosar.

De ce m-am dus a doua oara la ZIP?

Pe atunci pe piata erau foarte putine firme, eu stiam numai de Student Travel si Zip Travel si motivul principal pentru care am ales Zip a fost pentru ca era la doi pasi de ASE (unde aveam eu cursuri). M-am inscris destul de tarzior (prin februarie) si de aceea am prins un job destul de slab platit: "sandwich maker" intr-un fast food, la 6$/h. Am avut noroc sa-mi gasesc acolo al doilea job ca si chelnerita (nu stiam pe atunci ca se castiga fain ca waitress) si asa mi-am scos eu parleala pe vara aia. Am castigat cam 5000$, am platit cam 2000 sa ajung acolo si cam 1200 sa ma plimb timp de 2 saptamani prin California. Asa ca am adus pe pamant romanesc doar vreo 1800$.

De ce nu m-am mai dus a treia oara la Zip?

Pentru ca GTS avea preturi mai mici (eu ca returnee la ZIP plateam la fel cu cat platea un om nou la GTS) si pentru ca primeam un discount daca aduceam prieteni (si eram un grup de 4). A mai fost un motiv, dar mai tarziu mi-am dat seama ca orice firma de WT procedeaza asa: Zip-ul mi-a cam fortat mana cu job-ul de 6 dolari pe ora, mi-a pus pe masa 3 oferte de job-uri, care de care mai "banoase" si mai "aratoase": cu una abia imi scoteam investitia, ce sa mai zic de profit, celelalte doua erau cam la fel ca si castig si tip de munca, locatiile erau diferite. Si a trebuit sa aleg, pentru ca alte oferte nu imi mai dadeau si riscam sa expire si astea. Am inteles mai tarziu ca, probabil, toate firmele WT au contracte cu diferite firme si trebuie sa dea job-urile astea.

De ce nu m-as mai duce din nou la GTS?

E o intreaga poveste: ne-am inscris in acest program la sfarsit februarie - inceput martie, am platit prima transa de 160$ + 50 € pe la mijlocul lui martie si am depus si primul set de acte (copie pasaport, copie buletin, copie carnet student, poze, etc). In data de 18.03.06 am participat la targul de job-uri sponsorizat de YMCA. La acest targ am obtinut job-uri in Alaska ca "fish processors". La acea data nu ni s-a inmanat un contract, doar am semnat niste foi de aplicare pentru posturile disponibile si persoana intermediara ne-a rugat sa asteptam in jur de 10-14 zile pentru a primi contractul semnat de catre angajator.

Dupa aproximativ 12 zile de asteptare am contactat-o pe managera de la firma din Alaska pentru a o ruga sa urgenteze semnarea, dar dansa ne-a spus ca sa contactam agentia care se ocupa de noi, deoarece contractele sunt la agentie. Am mers la GTS si am constatat ca, de fapt, contractele erau fotocopii de pe foile completate intermediarul de la interviul din data de 18.03.06 si nimic mai mult.

Asadar, noi, imediat dupa targ, am fi putut sa achitam si restul transei de program pentru a continua demersurile (dat fiind ca aveam deja contract), dar nu am facut-o deoarece asteptam sa primim in mana contractul semnat – asa cum se specifica si pe site – pentru a putea plati transa a doua. Cata vreme contractul s-a aflat tot timpul la GTS si in tot acest interval nu au considerat necesar sa clarifice situatia sau sa ne avertizeze ca este timpul sa achitam restul banilor.

Mai departe, pentru obtinerea formularului DS2019 de la YMCA ne-au inmanat un set de formulare de completat:

- proof of student status (trebuia semnat de decanul facultatii)

- applicant form (trebuia completat de noi)

- recommendation (trebuia completat de catre un profesor/angajator/etc)

Am predat aceste acte la mijlocul lui aprilie (pe 14), impreuna cu ultima transa din costul programului. In afara de aceste acte nu ni s-a mai specificat in nici un moment ca ar mai fi nevoie de alte acte pentru a obtine formularul DS 2019i de la YMCA (nici in momentul in care le-am predat pe acestea, nici ulterior predarii). Prima data cand am fost informati ca mai sunt necesare o copie de pe pasaport + 2 poze tip pasaport a fost dupa aprox o luna, intr-o seara de vineri (12.05.06, ora 17:14) cand am fost apelati de o angajata GTS. Ea ne-a sunat initial ca sa ne solicite sa aducem formularul de aplicare pentru CIEE. Consternati, i-am explicat ca noi nu eram sponsorizati de CIEE ci de YMCA si atunci ne-a spus ca ceea ce ne mai lipseste din dosar sunt copia de pe pasaport si pozele. Dansa ne-a intrebat daca putem sa le aducem chiar atunci pana in ora 18.00 pentru ca trimiteau un curier cu mai multe plicuri. Altfel urma sa mai fie trimis un curier abia peste o saptamana (cat poate sa coste un curier, Doamne?)

Mi se pare si acum inadmisibil modul in care am fost contactati: mult prea tarziu pentru a mai reusi sa ajungem la timp in aceasta seara si, cel mai important, dupa 1 luna de la depunerea actelor solicitate pentru obtinerea DS-ului de la sponsorul YMCA. GTS a sustinut ca intarzierea DS-ului e vina YMCA, pt ca i-au anuntat si pe ei in ultimul moment ca mai au nevoie de alte acte, noi am auzit din alte surse ca intarzierea a fost din cauza ca GTS-ul nu a trimis la timp banii pe care ii datora YMCA.

Toata povestea astea ne-a afectat in mai multe moduri:

- eu si prietenul meu am schimbat sponsorul in criza de timp, ceilalti doi din grupul nostru de 4 au decis sa ramana in continuare pe YMCA. Noi am trecut la CIEE, nestiind cat timp urma sa treaca pana YMCA ne-ar fi emis DS-ul, deoarece GTS-ul era la prima colaboarare cu YMCA. Cu CIEE ne-au promis ca urma sa avem DS in 2 saptamani. De asemenea am renuntat la job si, la sfarsitul lunii mai, noi cautam job-uri. Bineinteles ca nu am gasit self-arrange si am mai dat 5 milioane pt un job oarecare oferit de o agentie romaneasca.

- am obtinut programare la ambasada abia pe 16 iunie, cand noi vroiam sa plecam pe 15 => a trebuit sa mutam data de plecare cu 5 zile mai tarziu (din fericire am gasit bilete la un pret bun)

- eu am avut viza gresit emisa pe pasaport si nu am mai putut sa plec in ziua in care aveam bilet de avion si a trebuit sa ma despart de grupul meu si sa mai platesc 60 euro. Consider aceasta greseala atat a ambasadei cat si a GTS-ului care nu a verificat ca toate vizele sa fie ok inainte sa ridice pasapoartele de la ambasada (mai ales cand stia ca are un mare grup de studenti care urma sa plece chiar a doua zi la 7 dimineata cu AirFrance).

Am scris un pic despre asta si in alt blog.

Ceilalti doi ramasi pe YMCA au facut grup comun cu mai multi care trebuiau sa plece in ALaska si care aveau toti data limita de ajuns acolo pentru a fi angajati. Toti acestia, din cauza intarzierii DS-urilor, nu ar fi ajuns la timp, mai ales la cat de aglomerata a fost ambasda in iunie. In urma unor discutii incordate, au fost toti programati la ambasada mai repede, desi nu stiu daca au reusit toti sa ajunga in Alaska la timp. Noi doi, pe de alta parte, am ajuns in Florida, unde job-ul din realitate nu corespundea cu cel de pe hartie, asa ca, dupa 1 saptamana prin Orlando, am plecat spre meleaguri mai bune.

Stiu ca a fost un blog lung, dar au fost si multe patanii...si daca mai aveti comentarii despre firme (bune sau rele) va rog, nu va sfiiti! :)

Rodica

Opţiuni de afişare a comentariilor

Alege modalitatea preferată de afişare a comentariilor şi apasă "Salvare opţiuni" pentru a activa modificările propuse.

Buna! Acum o luna am

Buna!

Acum o luna am aplicat prin Student Travel la programul Professional Carrer Training USA al CIEE. Vreau sa va intreb cam cat dureaza in medie obtinerea formularului DS 2019i, pentru ca pe 25 ianuarie ar trebui sa fiu deja in America iar DS-ul meu inca nu a ajuns !!! Inca o intrebare: trainingul meu este neplatit dar am sponsor financiar care imi acopera toare cheltuielile. Ati auzit de cazuri asemenatoare cu al meu? Ar trebui sa imi fac griji la ambasada (la interviu)?

Multumesc si astept sfaturile voastre.

Buna, scuze de intarzierea

Buna, scuze de intarzierea cu care iti raspund, am fost intr-o calatorie. Verificand calendarul, vad ca ori azi, ori maine cel mai tarziu ar trebui sa ai interviul la ambasada, asa ca sfaturile de aici vor fi utile poate altora in situatia ta. Sper ca tu sa fi primit intre timp DS-ul.

Pot sa-ti spun cat a durat la mine sa obtin DS-ul: cel mai scurt a fost 10 zile si a fost intr-o situatie in care firma a depus toate demersurile ca sa vina cat mai repede, pentru ca trasesera foarte mult de timp pana atunci. In principiu, daca sposorul primeste actele de la tine precum si onorariul solicitat, n-ar trebui sa dureze mai mult de 2-4 saptamani, mai ales ca in aceasta perioada nu sunt asa aglomerati (atentie, sponsorul nu misca un deget pana nu-si primeste banii pe care-i solicita pentru emiterea DS-ului si mie mi s-a intamplat ca firma sa primeasca banii de la mine, dar sa nu-i trimita la sponsor).

Daca firma ta stie ca urmeaza sa ai interviu la ambasada curand si a fost de acord sa-ti rezerve/cumpere bilet de avion pentru o data asa de timpurie, inseamna ca trebuie sa te ajute sa obtii DS-ul in timp util. Trebuie neaparat vorbit cu cei de la firma si verificat daca DS-ul este pe drum sau daca sunt probleme in obtinerea lui si daca sunt probleme sa fie rezolvate cat mai repede.

Ambasada e un pic loterie. Iti doresc noroc la joc! :D si sa ne spui si noua cum a mers la interviu. 

sunt studenta anul 2 la

sunt studenta anul 2 la management turistic si comercial.vreau sa lucrez in America pe timpul verii,dar in domeniul turismului.am inteles ca la hotel au nevoie de cameriste si in nici un caz nu vreau asta.alte job_uri mai interesante nu sunt?imi puteti spune unde sa caut si unde ar fi mai bine ,va rog?nu am mai fost niciodata si nu prea ma descurc.as vrea sa stiu mai multe detalii despre asta.

salut, nu toate firmele de

salut,
nu toate firmele de mediere sunt la fel si nu toate au aceleasi costuri, proceduri, "obligatii"
este bine sa te informezi inainte sa alegi

cum sa alegi o firma buna?
in primul rand legislatia cere ca fiecare firma de mediere sa ofere un contract in limba Romana si in limba Engleza pentru aplicant
Nu ai primit asta? ii costa in jur de 100 mil daca ii raportezi la Inspectoratul Teritorial de Munca

Cum sa alegi un pret bun?
trebuie sa intelegi cum se formeaza pretul programului:
- extern
- intern
- taxe impuse de guvern

cum sa nu fi pacalit?
vezi ce scrie in primul rand in contractul de mediere incheiat cu firma, cere sa fie cat mai specific trecute termenele de plata...

Rodica, te admir ca ai schimbat macar firmele

sunt atati studenti care desi nu au avut o experienta placuta, prefera sa mearga la aceeasi firma pentru ca "macar am ajuns in SU

Urgent

Buna!
Sunt student in anul I si as dori sa aplic si eu la un program(Grecia sau UK pt ca USA nu mi permite media:D)stiu ca este cam tarziu...dar acum am aflat ca programele pentru europa nu cer medie..:((
Am doua intrebari:
1)se merita sa incerc anul acesta pentru grecia sau UK(eu zic ca as avea un avantaj anul viitor cand as aplica pt US)
2)avand in vedere ca am aflat tarziu de aceste aspecte am cautat o firma mai putin cunoscuta in domeniu (pt a avea sanse) si am gasit Palmer Consult si deci stii ceva despre aceasta firma?
Multumesc anticipat!

raspuns

Si eu vreau sa merg vara asta cu work&travel in grecia, nu imi permit sa merg anul asta in state si chiar ma tenteaza sa vad grecia. Am gasit cateva firme care au programe in grecia: Student travel, ziptravel dar m-am hotarat la ziptravel ca era mai ieftin programul si era mai multa promovare pe latura asta, mai multe detalii.

Eu zic ca merita sa mergi in grecia pt ca la un job castigi 400-600 eur si ai cazare si masa asigurata de angajator, daca stai sa calculezi cat castigi in state cu 2 joburi e comparabil cu ce castigi in grecia sau poate e chiar mai mult in grecia daca gasesti si al doilea job.

Numai bine

Grecia vs SUA

Poate ca e, dar Grecia este un program nou, care nu exista cand am plecat noi.

Dar oricum, pentru unii (printre care si eu), mirajul SUA este mai mare decat orice alta destinatie :)

comentariu

Buna again. Sunt studentul din anul intai cu postul "urgent" :D Multumesc wnsday13 pentru raspuns Am ales ca anul acesta sa nu ma duc in Grecia(lots of resons...)si avand in vedere ca sunt anul I si desigur media 9 este a little bit too much for me :D nu pot ajunge nici in USA. cum nu am primit nici un raspuns concret la anumite intrebari(daca e pre tarziu si despre palmer consult) as dori sa comentez putin cele zise mai sus... first of all:in USA cu doua joburi ajungi sa rarmai in final cu doar aprox 1800 de eur(dupa ce ti ai platit chiria si mancarea)?...mi se pare cam greu de crezut.... & second of all:as dori sa sustin parerea lui trodicaro :nimic nu se poate compara cu mirajul numit USA!, mai ales pentru noi romanii(ad sa fim seriosi! in grecia ajungem si cu 100 de eur!,nimeni nu ne opreste dar in USA este a little harder...:( trbuie mult mai multi bani +o multime de acte si alte shits ) SO nu prea se poate vorbi despre Grecia vS USA (cu toate ca iubesc grecia pentru peisajele sale :D)

feedback....

hey...in 1 rand....vb in Us de $ si nu euro...si in al2 lea..ce este asa de greu daca iti doresti cv?,,doar nu o sa dai vina p birocratie?! si nu e valabil pt toti....totul depinde de fiecare persoana in parte...trebuie sa ai entuziasm si atitudine pozitiva..eu cunosc o persoana care i au ramas multi ami multi bani..;) asa k..nu putwe generaliza...p.s: doar doreste`ti si vei reusi...oh..d `abia astept sa prospectez piata americana..;))

imaginea utilizatorului costi

Re: abia astept sa prospectez

"abia astept sa prospectez piata americana..;))"

Zau? :))) Promiti sa ne tii si pe noi la curent cum devine cu piata asta americana din "perspectiva Andreei"?

;))

sigur sigur...;)..va detaliez... chiar tot ce va intereseaza...dar stiti voi..informatia costa :))......am glumit...poate iti imbunatatesti rezultatele si vii si u la anul..:) Good luck la toti1 sa`i impresionam p americani, sa schimbam "faima si statutul tarii "..:)
p.s.: Costi, u ce ai mai aflat, ce sfaturi ne dai?..:)

imaginea utilizatorului costi

Stii bancul cu porcusorul

Stii bancul cu porcusorul isteric care manca mere in ciresh? Vine iepurasul si-l intreaba: "ce faci porcusorule isteric, mananci mere in ciresh?" Si porcusorul isteric: "MI-AM ADUS DE-ACAS'!"

Asa si eu. 

aham....

deci nu vrei sa dezvalui nimik.....bine..."altruistule,generosule"...din plin..sa ti....

Bancul cu porcusorul

Nici eu nu am inteles la inceput care e faza cu "mi-am adus de acasa", dar de fapt Costica vobeste despre "prospectat" un alt fel de piata in America :). Si el nu are nevoie (sau nu-l las eu sa prospecteze), ca si-a adus "de'acasa produsul". :D

despre vangrove ce stiti?

buna, despre firma vangrove ce stiti?eu abia m-am hotarat sa plec si as avea interviu vinerea viitoare.multumesc anticipat pt raspuns

Targ job-uri Grecia

Salut, nu stie nimeni ceva despre targul de joburi din 26 martie pt grecia , deoarece sunt inscrisa la program iar firma (ZipTravel) la care m-am inscris inca nu mi-a spus nimic si mai sunt 2 zile

hey,am glumit....multa

hey,am glumit....multa bafta la toti..sa fie peste asteptari!

Cu o restanta in anul 2 merge?

Salut, m-am trezit si eu cam tarziu, mai mult ca pot sa fac un credit la BRD, ca bani in mana nu am prea multi, idee este ca am o restanta, sunt in anul 2 si anul trecut (anul I) abia am trecut peste 7,50...sunt la politehnica..:D, revenind la subiect:

1. Ce sanse mai am la ambasada cu viza?...acum partea reala ca cei de la firma au zis ca merge
2. Ce stiti de rOMANIAN bROWN eLEPHANT ?..sa recomandati-mi o firma mai buna.
3. Ce sanse de job, acceptabil platit (7$/ora), mai am acum sa prind...de munca nu fug.

Mersi anticipat pt raspuns.

palmer consult

Stie cineva ceva despre palmer si plecari in cipru? Daca a plecat careva cu job si a avut pb acolo de orice fel as dori sa ma informeze sa nu iau si eu teapa.

Id de mess anka_nikoleta.